AĞILLARIN ÖNEMİ
Temiz altlık +
havadar ağıl = sağlıklı kuzu-oğlak
Kuru ve temiz
ağıl=sağlıklı kuzu-oğlak
·
Bağırsak-Akciğer
enfeksiyonlarının temel nedeni
·
Sıkışıklık
terleme nedeni
·
Yüksek
nem-ıslaklık solunum güçlüğü
·
Düşük nem-toz
solunum yollarında tahribat
·
Altlık kalitesi
ve temizliği enfeksiyon nedeni
AĞILLARIN ÖZELLİKLERİ
Taban için 8-
Ağıllar
doğu-güney cepheli
Ortam ısısı 150C
Kuzu-oğlak başına
0,5m2 kapalı alan
Kuzu-oğlak başına
1m2 gezinti alanı
Kapalı ağıllarda
pencere alanı soğuk yörelerde ağıl taban alanın % 5 , sıcak yörelerde % 10
10 oğlak için
10 oğlak için
BAKIM VE BESLEME
İlk gün 2 saat içerisinde 100-200ml kolostrum
Soğuk, rüzgar ve
nemden koruma
Üşüyen ve aç
kalan yavrular komadan ölürler
1-2 gün ana yanında doyasıya besleme
Başlangıcında süt
miktarı az, öğün sayısı fazla
Süt miktarı
arttırılır iken öğün sayısı azaltılır
Emzirme süresi
2-2.5 ay
Emzirme süresi
4-5 haftadan az olamaz
Süt tüketimi 400-
50 gr yem
+devamlı temiz su
3 Haftadan 9. Haftaya kadar kuzu-oğlak başlangıç yemi(1,5 ay)
9. haftadan sonra
kuzu ve oğlak büyütme yemi (2 ay
boyunca)
Kuzu ve oğlaklara verilecek yoğun yem en az %18-20 ham protein ve 2800 Kcal / kg ME
15 günlükten
sonra yalama taşları
Peynir suyu ise 2
aylık sonra günde 1-2 lt (alıştırarak)
Sütten kesilmiş oğlaklara
Oğlakların rasyonlarında kuzuların rasyonundan daha
fazla proteine gereksinim vardır
Arpa ve mısırın dengeli olduğu kesif yemi alan oğlaklar arpaya dayalı kesif
yemi alanlardan daha fazla canlı ağırlık kazanır
Kuzu ve oğlaklar 5-6
aylık yaştan sonra sağmal koyun ve keçilerin yemleri ile beslenebilir.
İyi kalite kuru ot + günlük 250-300g yoğun yem.
Kaba yemin kalitesi düşükse verilecek yoğun yem miktarı
500-700g.
Örnek :350 g
arpa + 100 g küspe
Örnek :250 g
arpa +100 g küspe + 100 g mısır
Günlük silaj miktarı 1-2 kg (Alıştırarak artış)
Ergin bir keçi için kapalı alanda 1.00 m²
Doğum yapacak hayvanlara