Kaliteli çeltik yetiştirmek için
tarla hazırlığında dikkat edilecek en önemli husus tarla tesviyesidir. Bu da
lazerli tarla tesviye aletleri ile olur. İyi tesviye edilmiş tarlada tarlanın
her yerinde aynı yükseklikte su tutulabileceğinden hasatta da aynı olgunluk ve
yapıda tane elde edilebilir. Yine iyi bir tesviye sonucu tarlada gübreleme,
ilaçlama gibi bakım işleri daha kolaylıkla ve başarılı şekilde yapılır, bu
şekilde de verim artışı da sağlanır. Çeltik tavalarının genişliği tarlanın
eğimine sıkıca bağlıdır. Bulunabilecek eğim genellikle % 0.1-0.4 arasındadır.
Tavaların küçük tutulması, çeltik yetiştirilecek toprak yüzeyinin azalmasına,
sulama, bakım, ot kontrolü ve hasat gibi işlemleri zorlaştırır. Büyük tutulması
ise su kontrolünü zorlaştırır, rüzgârlı havada suyun dalgalanması ile de genç
bitkilerin zarar görmesine neden olur. En uygun tava genişliği, çeltik
yetiştirilecek yerdeki koşullara göre belirlenir. Serin ve sulama suyu soğuk
olan bölgelerde tarla başında suyun bekletilerek ısınmasını sağlayacak özel
ısıtma tavaları yapılır.
2.3. Ekim
2.3.1.
Çeltik Ekim Yöntemleri
Çeltik başlıca fideleme, mibzerle ekim ve serpme
ekim yöntemi ile üretilir. Ülkemizdeki üretim yönteminde ekim, göllendirilmiş
tavalara elle serpilerek yapılır. Elle serpme ve makine ile serpme dışındaki
yöntemler ülkemiz çeltik tarımında uygulanmaz. Dünyada çeltik genelde fideleme
veya serpme ekim ile ekilmektedir. Mibzerle sıraya ekim pek yaygın olmamakla
birlikte, ABD’de tohumculuk yapan kuruluşlarca uygulanmaktadır.
2.3.1.1.Serpme
Ekim
Türkiye’de en çok uygulanan ekim yöntemi elle
serpmedir. Daha önce ön çimlendirmeye alınmış çeltik tohumları, suyla
doldurulmuş ve tapan geçirilerek düzenlenmiş ve suyu bulandırmış (keşanlanmış)
tavalara elle serpilir. Bulanık suda dibe çökme ile tohumların üzerinde 0.5-2
cm kalınlıkta bir mil tabakası oluşur ve 5-6 gün sonra tavalardaki su
boşaltılır. Tavalar 5-6 gün susuz bırakılır. Böylece genç çeltik bitkileri
toprağa tutunup köklerini salar ve ilk yapraklarını verirler. Bu sırada tava
içerisinde alçak kısımlarda su birikintileri ve yüksek kısımlarda ise kurumalar
meydana gelmemelidir.
Fazla su birikintisi, bitkinin tutunmasını
engeller, kurumalar ise susuz kalarak ölmelerine neden olur. Bu durum tarlanın
iyi tesviye edilip, edilmemesine bağlıdır. Bitkilerin toprağa tutunması
sağlandıktan sonra tavalara yeniden su verilir. İlk suyun kalınlığı birkaç cm kadardır,
genç bitkiler büyüdükçe su yüksekliği de arttırılır. Bazı ülkelerde uçak veya
makine ile de serpme ekim yapılır.
2.3.1.2.Mibzerle
Ekim
Sıraya ekim için tava genişliğinin çalışmaya
uygun olması gerekir. Dar tavalarda mibzerle ekim işi güçleşir. Ayrıca mibzerle
yapılacak ekimlerde arazinin çok iyi düzenlenmiş olması gerekir. Mibzerle ekim
yöntemi ülkemizde çok az uygulanmaktadır.
2.3.1.3.Fideleme
Bu
yöntem ayrı tavalarda yetiştirilmiş, fidelerin tarlaya şaşırtılmasına dayanır.
Çin, Japonya ve teki Asya ülkelerinde geniş çapta uygulanan bu yöntem,
Avrupa’da yalnız İspanya’da uygulanmaktadır. Yurdumuzda uygulama alanı yoktur.
Önce özel olarak hazırlanmış yastık tavalarda fideler yetiştirilir. Bir dekar
fidelikten alınacak fidelerle yaklaşık 8-10 dekarlık bir tarla fidelenebilir.
Fideliğe ekilecek tohumluk miktarı çeşidin birim alana atılması gereken
tohumluk miktarının 8-10 katı kadar fazla tutulur. Yetiştirilen çeltik
fideleri, ekimden 35-40 gün sonra, 4-5 yapraklı duruma geldiklerinde ve 10-15
cm boy aldıklarında tarlaya şaşırtılabilir. Bitkiler 5-10 gün sonra normal
büyümeye geçer ve kardeşlenmeye başlarlar.
Fideleme yöntemi ile hasat daha erken yapılmaktadır.
Ancak fideden üretim bilgi, tecrübe, çeşit ıslahı ve adaptasyon çalışmaları
gerektirmektedir. Fideden üretimin serpme ekime göre avantajları bulunmaktadır.
Bunlar; başlangıçtaki su gereksiniminin azlığı, ilkbahar soğuklarından (don)
kaçınma, tohumluk, su ve işgücü tasarrufu, sonbahar yağışlarından korunma ve en
önemlisi mekanizasyon kolaylığı şeklinde özetlenebilir. Bu avantajlarına rağmen
fideleme makinesinin ülkemizde bulunmaması ve yurtdışındaki ülkelerde de
ülkemiz koşullarına göre pahalı olması büyük bir dezavantajdır.
2.3.2. Ekim
Zamanı
Çeltik
ekim zamanını yetiştirilecek çeşidin vejetasyon süresiyle hava ve sulama
suyunun sıcaklığı belirler. Sıcaklık isteği belirgin olan çeltiğin, minimum
çimlenme sıcaklığı 16 o C ’dir.
Tohum ekilecek suyun sıcaklığı bu derecenin üstünde bulunmalıdır. Değişik iklim
bölgelerinde çeltiğin yıl içindeki ekim zamanları da değişiktir. Türkiye’de
çeltik ekim zamanı, bölgesel ve iklim özelliklerine göre Nisan ortasından
Haziran sonuna dek uzanan 2.5 aylık bir süreyi kapsar. Ekim zamanı
yetiştirilecek çeşidin özelliğine de sıkıca bağlıdır. Ekim tarihinin
saptanmasında, çeşidin vejetasyon süresi ve çiçeklenme zamanı da göz önünde
bulundurulur. Sonbaharda ilk donların erken başladığı Orta Anadolu ve Trakya
bölgelerinde ekimin erken yapılması uygundur. Bu bölgelerimizde, ekimin çok
erken yapılmasını ise hava ve sulama suyunun soğuk oluşu sınırlayabilir.
Erken ekimlerde çimlenme ve tutunma sorunları
ortaya çıkmakta geç ekimlerde de olgunlaşma olmadan havalar soğumaya
başlamaktadır. Bu nedenlerle mayıs ayının ilk yarısı içinde ekim bitirilmelidir
Geç ekimlerde havaların soğumaya başlaması nedeniyle gece ve gündüz
sıcaklarının çok farklı olması kaliteyi olumsuz etkiler. Ayrıca geç ekimlerde
sonbahar yağışlarının başlaması nedeniyle hasattan önce yağış yağar ise bu da
randımanı düşürmektedir. Çoğu çeltik ekiliş alanları taban arazide olduğu için
sonbahar yağışları nedeniyle bazı yıllar hasat dahi yapılamamaktadır. Bu
nedenlerle uygun yetişme süresine sahip çeşitler seçilmeli ve fazla geç
kalınmadan ekim bitirilmelidir.
2.4. Bakım
Çeltik
yetiştirmede başlıca bakım işleri sulama, gübreleme ve yabancı ot
mücadelesidir.
2.4.1. Sulama
Dünyada
değişik çeltik sulama yöntemleri uygulanmakla beraber ülkemizde tarlada 10-20
cm derinliğinde ve devamlı olarak su akışı sağlanarak sulama yapılmaktadır. Bu
yöntemde sulamada; ekim su dolu tavalara yapılmakta, 5-6 gün sonra tavalardaki
su bitkilerin toprağa tutunması için boşaltılmakta, 5-6 gün bitkilerin toprağa
tutunması sağlandıktan sonra başlangıçta
su derinliği 3-8 cm tutularak sulama yapılmakta ve bitkiler büyüdükçe su
derinliği arttırılmaktadır. Bitki boyu 30 cm’yi geçince su derinliği 10-15 cm
civarında tutularak sulama devam edilir. Hasat için su çiçeklenmeden 30-40 gün
sonra kesilir. Sulama suyunun yeterli olmadığı yerlerde kesik sulama
uygulanabilir. Daha çok sivrisinek mücadelesi için uygulanan kesik sulama her
8-10 günde bir 2-3 gün süreli olmak üzere tavaların suyu kesilir ve kurutulur.
Kesik sulamada, sulama adedi 8-15 arasında değişmektedir. Daima sulama ekim
yerlerinin meskenlerden 300 m ve daha uzak olduğu hallerde yapılır. Bu yöntemde
su tavalarda akar ve kesilmez. Ancak yabancı ot mücadelesi, gübreleme gibi
zorunlu hallerde kesilir. Her iki yöntemde de hasattan 15-20 gün önce tavaların
suyu kesilir.
2.4.2.
Gübreleme
Çeltik
tarladan tane ve sap olarak fazla miktarda kuru madde kaldırıldığından,
çeltiğin bitki besin maddeleri gereksinimi fazladır. Bu nedenle çeltikte iyi
bir verim almak için gübreleme oldukça önemlidir. Özellikle azotlu ve fosforlu
gübreler çeltikte verimi arttırmaktadır. Çiftlik gübrelerinin derin sürümden
önce toprağa verilmesi uygundur. Daha önce ekilmiş çeşitli baklagil
bitkilerinin, derin sürümle toprağa karıştırılması da iyi bir uygulamadır.
Fakat yurdumuzda çeltik gübrelemelerinde yalnız ticari gübrelerden
yararlanılmaktadır.