Sığır yetiştiriciliğinde temel
esaslardan birisi her inekten yılda bir kez sağlıklı yavru alınmasıdır.
Sağlıklı bir buzağı elde etmek gebelik döneminde ananın uygun bakım ve
beslenmesiyle başlar ve doğum sonrası bakım ve beslenmesiyle devam eder.
Ağız sütünün bileşimi annenin kuru
dönem beslenmesiyle yakından ilgilidir. Kuru dönemde vitamin yönünden yetersiz
beslenme ağız sütündeki vitamin yoğunluğunu olumsuz yönde etkiler.
Doğumu takip eden ilk 6 aylık dönemde
buzağılar yaşam süreleri boyunca sağlayacakları boylanmanın % 50 sini
gerçekleştirirler. Bu dönemde gerekli boy gelişimi sağlanamaz ise daha sonraki
dönemde bu eksiğin telafi edilmesi mümkün olmamaktadır. Unutulmamalıdır ki bir
canlının yediğinden yararlanmasının en yüksek olduğu gün doğduğu gündür ve gün
geçtikçe birim canlı ağırlık artışı kazancı için harcamanız gereken para
artacaktır.
Ağız sütü, normal sütle kıyaslandığında, A Vitamini bakımından 10 kat daha zengindir ve çok yüksek oranda protein içerir. Bağırsak hareketlerini tetikleyici ve yumuşatıcı etkileri sayesinde, buzağıların bağırsaklarında bulunan zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Ağız sütü, doğumdan 3 gün sonra normal şeklini alır.
Buzağılar
doğar doğmaz ya da en geç 24 saat içerisinde annelerinden ayrılmalı ve ayrı
bölmelerde barındırılmalıdır.
Yeni doğmuş buzağıların doğumu takiben 1-2 saat içinde canlı ağırlıklarının %5 i
kadar yaklaşık
2.haftadan itibaren yaklaşık 4-5 lt
süt mümkünse yaklaşık 50gr buzağı başlangıç yemi ve alıştırmak için kaliteli
kuru ot ve temiz su verilmeye başlanmalıdır. Buzağılara öncelikle verilip, tüketilmesi gereken yem; yoğun yem dir. 100 kg’lık
vücut ağırlığı için en az
Buzağılar 1.5 ayını doldurduklarında,
verilen süt miktarı kademeli olarak düşürülür. Buzağılar 3 aylık olunca ve
günlük 0,8-
3
aylık yaştan küçük olan hayvanlara su içeriği yüksek olan silaj ve taze mera
otları verilmemelidir. Bu yem tüketimini sınırlar ve büyümeyi olumsuz etkiler.
4. aydan itibaren altı aylığa kadar buzağılara buzağı büyütme
yeminden verilmeye başlanır. Verilen kuru otun kalitesine bağlı olarak
verilecek yoğun yem miktarı 1,5-