Sürdürülebilir Tarım İçin Anız Yakma!
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun; üreticilere anız yakma ve anız yangınları konusunda uyarılarda bulundu.
1.) Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar.Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur.
2.) Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir.
3.) Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. 4.) Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir.
5.) Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın Karbon, Azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır.
6.) Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalmaktadır.
7.) Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artmaktadır. Anız yakılması havayı kirletmekte, yola yakın alanlarda görüş mesafesini azaltmakta ve trafik kazalarına neden olmaktadır.
8.) Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar, ormanlar da yanmaktadır.
9.) Anız yakma ile doğal denge bozulmaktadır. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görmekte ya da yuvalarını-yaşam alanlarını terk etmek zorunda olmaktadırlar.
Anız yakarak yasaya uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesine dayanılarak 2018 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları 28 Aralık 2017 tarih ve 30284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan " 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun Ek-1. Maddesinin ( c ) bendine aykırı olarak her dekar için 48,58 TL. İdari Para cezası uygulanacaktır. Alınan önlem ve duyurulara rağmen anız yangınına sebep olanlar hakkında, anız yangının orman alanına 4 km mesafede olması halinde 6831 sayılı Orman Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır