Silifke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Silifke Ziraat Odası > Haberler > Silifke'de Lavanta İncelemesi

Silifke'de Lavanta İncelemesi

Silifke Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte bölgemizde lavanta fidesi üretimi yapan çiftçimize ziyarette bulunduk.

    Silifke'nin Nuru mahallesinde lavanta fidesi üretimi yapan Mehmet Yüce isimli çiftçimize Silifke Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulundan temsilciler ve Tarım Danışmanımız ile birlikte incelemede bulunduk.

    Bölgemizde alternatif ürün olarak yetiştiriciliğinin yapılabileceğini düşündüğümüz lavanta  toprak seçiciliği olmadan tüm toprak çeşitlerinde yetişebilen çok yıllık çalımsı bir bitki türüdür. . "Ekstrem koşulların bitkisi" olarak bilinen lavanta; su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır. Kireç içeriği yüksek olan süzek kuru ve kalkerli topraklarda daha iyi verim alınmaktadır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olması sebebiyle çiftçilerin kıraç toprakları değerlendirmesi açısından oldukça elverişlidir. Ancak don yaşanılan yörelerde verim kaybı yaşanabilmektedir. Lavanta bitkisi 4. Sınıf ve 5. Sınıf tarım arazilerinin değerlendirilmesi açısından oldukça elverişlidir. Lavanta bitkisinin toprak özelliklerini iyileştirici ve rüzgar-su erozyonunu önleyici etkileri de son derece önemlidir.

    İlk deneme dikimi yaptığımız lavantanın bölgemizde uyum sağlayacağını düşündüğünü dile getiren Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun; denemelerimiz olumlu sonuç verirse silifkemiz için hayırlı olacağını ve bölgemizde yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.