Silifke için alternatif ürün olacağını düşündüğümüz kinoa'yı deneme amaçlı olarak Silifke Ziraat Odası olarak ekimi yapıp 09.08.2017 tarihinde hasadını gerçekleştirdik.
Kinoa bitkisi tarımsal anlamda buğdayla oldukça ortak noktalara sahiptir. Aynı buğday gibi ekilen kinoa bitkisi çok daha kısa sürede hasada gelmekte ve yine buğday aparatlı biçerdöver ile hasar edilmektedir. Tek farkı ekimi kıştan değil mevsim şartlarına göre Şubat-Mart-Nisan aylarında yapılmaktadır. Hasat süresi çeşitlerine göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 120 günde hasat alınmaktadır.
Güney Amerikadaki And Dağlarında yetişen ve tarihi İnkalara
dayanan kinoa görüntüsü tahıla benzer fakat tahıl değildir. Kinoa pancar ve
ıspanak tarzı bitkilere daha yakındır. Güney Amerika halkları tarafından uzun
zamandır kullanılan kinoa besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir
gıda olmuştur.
Kinoa Nasa tarafından astronotların besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. 2013 yılı Birleş Milletler tarafından kinoa yılı ilan edilmiştir.
Her ne kadar görüntüsü tahıllara benzese de kinoa otsu bir bitkidir ve ıspanakgiller familyasındandır. Besleyici ve etli yaprakları olan kinoanın açan çiçekleri zengin besin kaynağı olan tohumlara dönüşür. Kinoanın yenilen kısmı bu küçük tohumlardır.
Buğday ve pirinç dünya nüfusunu besleyen 2 temel tahıl türüdür. Vücudun temel protein ihtiyacını karşılayan besinler buğday ve pirinçtir. Pirinç üretimi için oldukça fazla suya ihtiyaç duyulur. Dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan dolayı alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.
Kinoa Tohumu
Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Küçük görüntüsüne karşılık
kinoa tohumları oldukça besleyicidir. Kinoa tohumları temel aminoasitlerin
tamamını ve yüksek oranda protein içerir. Bitkisel gıdalar arasında kinoa en
yüksek protein içeriğine sahip besindir. Proteini oluşturan temel yapı taşı
aminoasitlerdir. İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9’u vücut tarafından
üretilemez. Bunlar et,yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınmalıdır. Kinoa
bu 9 amino asit'in tamamını içerir. Kinoa’nın içerisinde neredeyse et kadar
aminoasit vardır ve kinoa amino asitlerinin emilimi etten daha fazladır.
Ayrıca kinoa tohumu yüksek
oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K
vitaminleri vardır. Bu zengin içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç
kolesterol yoktur. Bunlar dışında kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko,
kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir.
Kinoa Faydaları
Birçok farklı gıdadan alınabilen vücut gereksinimlerini tek başına
içerisinde barındıran minik kinoa tohumları insan sağlı açısından oldukça
faydalıdır. Yaygın olarak bilinen kinoa faydalarını şu
şekilde sıralayabiliriz:
§
Kanser oluşumunu engeller.
§
Kalp-damar sağlığını korur.
§
Kemikleri ve dişleri güçlendirir.
§
Yüksek tansiyona iyi gelir.
§
Diyabete iyi gelir.
§
Bahar alerjisine karşı korur.
§
Antioksidandır.
§
Anne sütünü arttırır.
§
Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır.
§
Yaşlanmayı geciktirir.
§
Kansızlığa iyi gelir.
§ Kabızlığa iyi gelmesi bilinen kinoa faydalarıdır.