SİLİFKE
TARIMIN AVANTAJ ve DEZAVANTAJLARI
1. Avantajlar
1.1. İklim
Silifke
ilçemiz 0 rakımın 2500 rakımına kadar yükseklikte olan arazilerde tarım yapılan
bir konuma sahiptir. İklim olarak 0–400 rakımlı olan mahallelerde ve Silifke
ovasında Suptropik iklim görülürken 400–2500 rakımlı alanlarda karasal iklim
görülmektedir. Bu iklim çeşitliliği bir yandan Avokado, Yer Kirazı, Guava,
limon, portakal gibi tropik bitkilerin yetişmesine imkân verirken, can eriği,
kayısı, üzüm, dut, nektarın, çilek, gibi ürünlerin örtü altında kış aylarında
ve ilk turfanda olarak pazarlanmasını sağlamakta, domates, hıyar gibi ürünlerin
yılın on iki ayı pazara sunulmasını, yüksek soğuklama ihtiyacına sahip, elma,
armut, kayısı çeşitlerinin başarılı bir şekilde yetiştirilebilmesine imkân
vermektedir. İlçemizde ki bu ekolojik zenginlik yetiştirilen tarımsal
ürünlerin, tür ve çeşitliliğini artırmaktadır.
Silifke
ovasında aynı yıl içerisinde bitkilerin iklim isteklerine göre 2 yada 3 ürün
alınabilmekte olup, çeltik, buğday, yer fıstığı, susam 2. ürün olarak
ekilmektedir. Göksu Vadi mahallelerinde oluşan mikroklima dolayısıyla can eriği
gibi ürünler ilk turfanda olarak hasat edilmekte, ayrıca ürünlerin, renk tat ve
aromalarının diğer bölgelerde yetişen ürünlere göre daha cazip olması nedeniyle
daha yüksek fiyatlara satılmaktadır.
Genel anlamda
özellikle denize yakın tarım arazilerinde nem dolayısıyla oluşan fungal
hastalıklar tarımda üretimi kısıtlayan en büyük etmenlerdendir. Ancak İlçemizde
yıl boyunca esen meşhur poyraz hava oransal nemini %50-60 civarına düşürmekte
ve fungal hastalıkların oluşumunu azaltmaktadır.
1.2. Topoğrafik Yapı
İlçemizin
yaklaşık 9000 hektarlık kısmı Silifke ovasında yer almaktadır. Silifke ovasında
yer alan Göksu deltası içerisinde deniz kenarındaki çorak arazilerde çeltik
yetiştiriciliği için uygun alanlar oluşturmaktadır. Ayrıca Silifke ovasının
kuzey kesiminde denize paralel uzanan dağların güney kısımları, yüksek
ışıklanma süresi ve kuzey tarafının kapalı olması sebebiyle örtü altı
üretiminde erkencilik için uygun bir alan sağlamaktadır.
1.3. Paketleme ve Soğuk Hava Depolama Tesisleri;
İlçemizde 15
adet yaş meyve ve sebze paketleme tesisi bulunmakta ve çoğunlukla bu tesisler
aracılığıyla ürünlerimiz ihraç edilmektedir. Atayurt ve Silifke halinin yanı
sıra bu tesislerde de sözleşmeli üretim yapılarak çiftçilerimizin ürünleri
pazarlanmaktadır. Ayrıca nar ve limon gibi ürünler Kırobası mahallesinde
bulunan doğal soğuk hava depolarında kış aylarında depolanabilmektedir. Üzüm,
Buğday gibi ürünler ilçemizde bulunan sanayi tesislerinde hammadde olarak
kullanılmaktadır.
1.4. Jeopolitik durum
İlçemiz
Mersin- Konya ve Mersin-Antalya karayollarının buluşma noktasında yer
almaktadır. İç Anadolu bölgesine ve Batı Akdeniz bölgesine karayolları ile
ulaşımda stratejik öneme sahiptir. Bu yolların kenarına kurulan küçük satış
yerleri ile çiftçilerimiz çilek, nar, portakal gibi ürünlerine direk
tüketicilere pazarlayabilmektedirler. İlçemizin Mersin Limanına yakın olması
ihracat ve pazarlamada kolaylık sağlamaktadır.
1.5. Su ve Sulama Durumu
İlçemizde
sulama kaynağı olarak Göksu Nehri, Aksıfat Çayı gibi önemli sulama kaynakları
mevcut olup, toplam tarım arazisinin %24 lük kısmı bu kaynaklarla
sulanmaktadır. Yapılacak olan Kayraktepe ve Aksıfat barajlarında su
tutulmasıyla birlikte sulanabilir arazinin büyük oranda artması
hedeflenmektedir. Su kaynaklarının yeterli düzeyde olması dolayısıyla su
ürünleri üretimi konusunda İlçemizde gerek deniz içerisinde gerekse tarla
balıkçılığı ve Aksıfat Deresi üzerinde su ürünleri tesisleri bulunmakta ve
sayısı yıllar itibariyle artmaktadır.
1.6. Tarım Kültürü
İlçemizde
yaklaşık 50- 60 yıldır çilek ve çeltik tarımı 70–80 yıldır limon ve portakal
tarımı, 40–50 yıllık bir zamandan bu yana örtü altı tarımı ve son yıllarda da
örtü altında da muz üretimi yapılmaktadır. Bu ürünlerde gerek üretimi yapan
çiftçilerimizde gerekse çalışan işçilerde tarım kültürü oluşmuştur. Bu kültür
sayesinde elde edilen bilgi ve tecrübeler gelecek nesillere aktarılmakta ve
giderek yaygınlaşmaktadır.
1.7. Tarımsal Örgütler
İlçemizde 5
tane Üretici Birliği, Ziraat Odası, 54 faal Kooperatif ve Arıcılar Derneği
bulunmaktadır. Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatifleri, Damızlık Süt Üreticileri
Birliği, Koyun Keçi Üreticileri Birliği ve Arıcılar Birliğinin ilçemizde
şubeleri bulunmaktadır. Üretici Birlikleri çiftçilerimizin ürünlerinin
pazarlanmasına, Tarım Kredi Kooperatifleri ürün girdi temin etmelerinde
yardımcı olmakta, diğer oda, birlik ve dernekler ise çiftçilerimizin tarımsal
konularda eğitimlerini sağlamaktadırlar.
1.8. Kontrollü Üretim Modelleri
İlçemizde
çiftçilerimiz İyi Tarım, Organik Tarım ve Sözleşmeli Tarım yaparak üretim
yapmakta, bu kapsamda çiftçilerimizin üretim alanları denetlenmekte, yapılan
uygulamalar kayıt altına alınmakta, toprak analizi yaptırılarak bilinçli gübre
uygulaması yapılma sağlanmaktadır. Yoğun gübre ve ilaç kullanılan Silifke
ovasının %11’lik kısmında İyi tarım Uygulamaları yapılmaktadır. İlçemizde
yaklaşık 1.294 dekarlık bir alanda Organik Tarım yöntemiyle ürünler
üretilmektedir. Bu alanlarda ürün analizleri ile kalıntı analizleri yapılarak
zirai ilaç kalıntısı olmayan ürünler sertifikalı olarak pazarlanmaktadır.
1.9. Doğal Bitki Örtüsü
İlçemizde
doğal olarak yetişen bitkilerden özellikle defne ve keçiboynuzu, çiftçilerimize önemli gelir kaynakları
oluşturmaktadır. Çiftçilerimiz doğal olarak yetişen bu ürünleri ormanlık ve
diğer alanlardan toplamakta, kesim yapmakta ve satarak öneli gelirler elde
etmektedirler. Ayrıca doğada yetişen ballı bitki florasının çeşitliliği
dünyanın en kaliteli ballarının ilçemizde üretilmesine imkân vermekte ve
Silifke yaylalarında yetişen arıcılarımız uluslararası yarışmalarda derece
almaktadırlar.
1.10. Denize Yakınlık
Silifke
ilçemiz Akdeniz kıyısında kurulmuş ve kuruluşundan itibaren önemli geçim
kaynaklarında birisi balıkçılık olmuştur. İlçemizde olta ile kendi balık
ihtiyacını karşılayan kişilerin yanısıra gerek deniz içerisinde kurulan balık
çiftliklerde balık yetiştiriciliği yapılmakta gerekse Trol ve Gırgır gibi
teknelerle balıkçılık yapan 600 balıkçımız geçimlerini bu yolla sağlamaktadırlar.
2. Dezavantajlar
2.1. Sulama Durumu
Tarım
arazilerimizin büyük bir bölümünde (% 66 ) kuru tarım yapılmaktadır. Kuru tarım
yapılan alanlarda çiftçilerimiz tatmin edici verim ve gelir elde edememekte bunun
sonucunda düşük gelir seviyesine sahip çiftçilerimiz ova mahallelerine göç
ederek seracılık yapmaktadırlar. Bu mahallelere su gelmesiyle çiftçilerimizin
ova bölgelerine göçmeleri önlenmiş olacaktır.
2.2. Kayıt Dışı Üretim
İlçe
Müdürlüğümüzce tarımsal ürünlerin kayıt altına alma çalışmaları devam etmesine
rağmen hala çoğu ürün kayıt altında değildir. Çoğunlukla kayıtsız olan bu
üretim sonucunda çiftçilerimizin zirai ilaç ve gübre kullanımları kendi iradeleri
ile olmakta ve bu zirai ilaç ve gübre kullanımlarında ticari kaygı öne
çıktığından insan ve çevre sağlığı önemsenmemektedir.
2.3. Tarım Arazilerini Küçük ve Parçalı Olması
Tarım
arazilerinin ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de miras yoluyla bölünmesi işletme
büyüklüklerinin küçülmesine bu nedenle üretim girdilerinin daha yüksek olmasına
ve ekonomik bir üretim gerçekleşmemesine neden olmaktadır.
2.4 Çayır ve
Mera Alanlarının Yetersizliği
İlçemizde 10.000 adet büyükbaş hayvan
ve 182.000 adet küçükbaş hayvan olmasına rağmen mera alanımız yaklaşık 23.474
dekardır. Hayvan mevcudumuza oranla mera alanımız yetersiz kalmaktadır.