2.3. Tarım Arazilerinin Ürün Gruplarına Göre Dağılımı
Ürün
Gurupları
|
Alanı(da)
|
Üretim
Miktarı(ton)
|
Oranı(%)
|
Tarla Bitkileri
|
302.430
|
86.855
|
56,26
|
Sebze
|
30.807
|
251.708
|
5,73
|
Meyve
|
105.284
|
199.706
|
18,62
|
Nadas
|
98.983
|
-
|
19,39
|
Toplam
|
537.504
|
538.269
|
100
|
2.4. Silifke İlçesi Örtü Altı Varlığı
İlçemizin ova mahalleleri ile Işıklı,
Akdere, Yeşilovacık mahallelerinde yoğun olarak seracılık yapılmakta olup, son
zamanlarda azda olsa yayla mahallelerinde de seracılık yapılmaya başlanmıştır.
İlçemizde 5740 dekar sera varlığı mevcut olup giderek artmaktadır. Sera
mevcudumuzun 250 dekarı cam sera, geri kalan 5490 dekarı plastik örtülü
seralardır. Cam seralar genellikle Işıklı, Akdere ve Yeşilovacık mahallelerinde
kurulmuştur. Seralarımızda büyük oranda domates yetiştirilirken, cam seralarda
patlıcan, hıyar yetiştiriciliği yapılmakta, son zamanlarda özellikle plastik
seralarda ilk turfanda erik, kayısı,
çilek,muz ve dut gibi meyveler de yetiştirilmektedir. Çilek
yetiştiriciliği örtü altında topraksız tarım yöntemi uygulanarak da üretilmekte
olup 200 dekarlık bir alanda topraksız çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
2.4.1. Örtü Altı
Yetiştiriciliği Dağılımı
Yetiştirilen Ürün
|
Alan(da)
|
Domates
|
3165
|
Çilek
|
850
|
Hıyar
|
250
|
Kabak
|
170
|
Muz
|
1050
|
Üzüm
|
82
|
Kayısı
|
30
|
Nektarin
|
0
|
Fasulye
|
43
|
Can Eriği
|
75
|
Biber
|
19
|
Patlıcan
|
6
|
Kavun
|
0
|
Dut
|
0
|

2.5. Mahallelerde Yetiştiriciliği Öne Çıkan Ürünler
MAHALLENİN ADI
|
YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER
|
|
MAHALLENİN ADI
|
YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER
|
Ayaştürkmenli
|
Buğday,Arpa,Çavdar
|
Keben
|
Nar,Erik,Portakal
|
Bahçe
|
Çilek,Limon
|
Kepez
|
Üzüm,Erik,Badem
|
Bahçederesi
|
Erik,Buğday,Arpa
|
Keşlitürkmenli
|
Domates,Erik,Buğday
|
Balandız
|
Buğday,Fiğ,Antepfıstığı
|
Kıca
|
Elma,Badem,Nohut
|
Bayındır
|
Buğday,Üzüm,Fiğ
|
Kırtıl
|
Antepfıstığı,Zeytin,Badem
|
Bolacalıkoyuncu
|
Çilek,Limon,Nar
|
Kızılgeçit
|
Kiraz,Şeftali,Kivi
|
Burunucu
|
Çilek,Çeltik,Limon
|
Kocaoluk
|
Buğday,Elma,Karnabahar
|
Bükdeğirmeni
|
Limon,Portakal,Zeytin
|
Kocapınar
|
Zeytin,Nar,Gül
|
Cambazlı
|
Buğday,Burçak,Domates
|
Kurtuluş
|
Mısır,Çeltik,Çilek
|
Cılbayır
|
Buğday,Üzüm,Antepfıstığı
|
Mara (Kırobası)
|
Buğday,Elma,Kiraz
|
Çadırlı
|
Buğday,Arpa,Mercimek
|
Nasrullah
|
Üzüm,Zeytin,Badem
|
Çaltıbozkır
|
Buğday,Fiğ,Üzüm
|
Nuru
|
Antepfıstığı,Zeytin,Buğday
|
Çamlıbel
|
Buğday,Korunga,Fiğ
|
Ortaören
|
Erik,Üzüm,Zeytin
|
Çamlıca
|
Zeytin,Buğday
|
Ovacık
|
Buğday,Elma,Kiraz
|
Çatak
|
Ceviz,Elma,Kiraz
|
Ören
|
Badem,Domates,Elma
|
Çeltikçi
|
Limon,Çilek,Buğday
|
Özboynuinceli
|
Buğday,Arpa,Korunga
|
Demircili
|
Buğday,Korunga,Nohut
|
Öztürkmenli
|
Buğday,Domates,Erik
|
Ekşiler
|
Portakal,Limon,Mandalina
|
Pelitpınarı
|
Buğday,Nohut,Badem
|
Evkafçiftliği
|
Zeytin,Üzüm,Buğday
|
Sabak
|
Erik,Üzüm,Zeytin
|
Gedikpınarı
|
Buğday,Arpa,Nohut
|
Sarıaydın
|
Korunga,Buğday,Elma
|
Gökbelen
|
Buğday,Üzüm,Armut
|
Senir
|
Antepfıstığı,Zeytin,Badem
|
Gülümpaşalı
|
Çeltik,Çilek,Limon
|
Seydili
|
Buğday,Domates,Elma
|
Gündüzler
|
Buğday,Üzüm,Arpa
|
Seyranlık
|
Buğday,Nohut,Üzüm
|
Hırmanlı
|
Buğday,Nohut,Üzüm
|
Sökün
|
Çilek,Limon,Mısır
|
Hüseyinler
|
Domates,Fasulye,Şeftali
|
Sömek
|
Domates,Fasulye,Şeftali
|
Işıklı
|
Hıyar,Çilek,Zeytin
|
Şahmurlu
|
Buğday,Domates,şeftali
|
İmambekirli
|
Antepfıstığı,Zeytin,Buğday
|
Tosmurlu
|
Zeytin,Buğday,Arpa
|
İmamlı
|
Domates,Korunga,Buğday
|
Türkmenuşağı
|
Buğday,Korunga,Zeytin
|
İmamuşağı
|
Arpa,Antepfıstığı,Harnup
|
Ulugöz
|
Limon,Mısır,Nar
|
Karahacılı
|
Buğday,Erik,Kayısı
|
Uşakpınarı
|
Üzüm,Kiraz,Buğday
|
Karakaya
|
Erik,Üzüm,Zeytin
|
Yeğenli
|
Buğday,Fiğ,Domates
|
Kargıcak
|
Erik,Üzüm,Zeytin
|
Yenibahçe
|
Buğday,Arpa,Kiraz
|
Kavak
|
Elma,Ceviz,Badem
|
Yenisu
|
Üzüm,Badem,Ceviz
|
2.6. 2016 Yılı Tarla
Ürünlerinin Ekiliş Bazında Dağılımı ve Üretim Değerleri
ÜRÜNÜN CİNSİ
|
EKİLİŞ ALANI
(Dekar)
|
DEKARA VERİM (kg)
|
ÜRETİM (TON)
|
ÜRETİM DEĞERİ
(TL)
|
Sulu
|
Kuru
|
TOPLAM
|
Sulu
|
Kuru
|
TOPLAM
|
BUĞDAY
|
58.550
|
145.000
|
203.550
|
475
|
110
|
43.761
|
30.632.700
|
ARPA
|
150
|
20.000
|
20.150
|
500
|
125
|
2.575
|
1.725.250
|
MISIR (DANE)
|
1. ÜRÜN
|
600
|
-
|
600
|
1.000
|
-
|
600
|
1410
|
944.700
|
2. ÜRÜN
|
900
|
-
|
900
|
900
|
810
|
MISIR (SLAJ)(2.ÜRÜN)
|
5.000
|
-
|
5.000
|
3.000
|
-
|
15.000
|
2.250.000
|
ÇELTİK
|
1. ÜRÜN
|
5.000
|
|
5.000
|
750
|
|
3.750
|
|
|
2.
ÜRÜN
|
5.600
|
-
|
5.600
|
650
|
-
|
3.640
|
7.390
|
8.646.300
|
NOHUT
|
-
|
47.466
|
47.466
|
100
|
-
|
4.747
|
23.735.000
|
YER FISTIĞI
|
1. ÜRÜN
|
600
|
-
|
600
|
-
|
165
|
99
|
170
|
595.000
|
2. ÜRÜN
|
460
|
-
|
460
|
155
|
71
|
SOĞAN (KURU)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
SARIMSAK (KURU)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
YONCA (KURU OT)
|
40
|
-
|
40
|
1.250
|
-
|
50
|
32.500
|
FİĞ
(KURU OT)
|
-
|
2.000
|
2.000
|
-
|
500
|
1.000
|
550.000
|
BURÇAK(KURU OT)
|
-
|
700
|
700
|
-
|
200
|
140
|
98.000
|
KORUNGA(KURU OT)
|
-
|
15.200
|
15.200
|
-
|
350
|
5.320
|
3.458.000
|
FASULYE
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
YEŞİL
MERCİMEK
|
-
|
220
|
220
|
-
|
115
|
25
|
125.000
|
ÇAVDAR
|
-
|
2.000
|
2.000
|
-
|
150
|
300
|
300.000
|
SUSAM
|
1.
ÜRÜN
|
400
|
-
|
400
|
55
|
|
22
|
41
|
328.000
|
2. ÜRÜN
|
380
|
-
|
380
|
50
|
|
19
|
TOPLAM EKİLİŞ(2.
ÜRÜNDAHİL)
|
77.680
|
232.586
|
310.266
|
-
|
81.929
|
73.420.450
|
TOPLAM EKİM ALANI
|
65.340
|
232.586
|
297.926
|
-
|
-
|
-
|
2.7. 2016 Yılında Meyve Bahçelerinin Dikiliş
Bazında Dağılımı
ÜRÜNÜN CİNSİ
|
KAPLADIĞI ALAN (da)
|
AĞAÇ BAŞINAVERİM(kg)
|
TOPLAM AĞAÇ SAYISI*
|
ÜRETİM (TON)
|
ÜRETİM DEĞERİ
(TL)
|
ÇİLEK
|
18.350
|
3.000Kg/da
|
-
|
55.050
|
151.387.500
|
ÇİLEK (ÖRTÜALTI)
|
850
|
5000Kg/da
|
|
4.250
|
17.000.000
|
LİMON
|
23.600
|
150
|
620.850
|
78.225
|
86.047.500
|
PORTAKAL
|
430
|
150
|
11.535
|
1.710
|
1.453.500
|
MANDALİNA
|
445
|
100
|
12.910
|
1.157.5
|
983.875
|
ALTINTOP
|
32
|
150
|
941
|
125,55
|
75.330
|
ZEYTİN
|
28.750
|
30
|
1.068.000
|
26.985
|
94.447.500
|
ARMUT
|
130
|
40
|
10.532
|
341
|
1.023.000
|
AYVA
|
67
|
40
|
3.059
|
88
|
132.000
|
ELMA (GOLDEN)
|
30
|
80
|
3.927
|
278
|
222.400
|
ELMA (STARKİNG)
|
2.100
|
85
|
46.900
|
3.778.25
|
2.644.775
|
ELMA (AMASYA)
|
100
|
80
|
3.480
|
260
|
208.000
|
ELMA (GRANNY SMİTH)
|
100
|
85
|
2.300
|
127.5
|
95.625
|
ELMA (DİĞER)
|
40
|
65
|
1.150
|
41
|
30.750
|
YENİDÜNYA (MALTA ERİĞİ)
|
10
|
40
|
4.890
|
189
|
283.500
|
ERİK(ÖRTÜALTI DAHİL)
|
3810
|
60
|
180.710
|
6.057
|
24.228.000
|
KAYISI(ÖRTÜALTI DAHİL)
|
1.300
|
50
|
42.050
|
1.947.5
|
2.921.250
|
KİRAZ
|
900
|
30
|
22550
|
462
|
1.386.000
|
NEKTARİN(ÖRTÜALTI
DAHİL)
|
135
|
60
|
3.510
|
178
|
480.600
|
ŞEFTALİ
|
900
|
60
|
37.300
|
1.968
|
1.476.000
|
A. FISTIĞI
|
3.750
|
4
|
157.500
|
560.4
|
6.164.400
|
BADEM
|
2.500
|
25
|
83.500
|
1.652.5
|
10.741.250
|
CEVİZ
|
1750
|
60
|
33.600
|
1.451
|
22.490.500
|
AVAKADO
|
50
|
55
|
1080
|
45
|
157.500
|
DUT(ÖRTÜALTI DAHİL)
|
18
|
25
|
2.230
|
53
|
265.000
|
İNCİR
|
200
|
60
|
16.700
|
852
|
3.408.000
|
KEÇİBOYNUZU
|
600
|
70
|
45.000
|
2.954
|
2.363.200
|
NAR
|
3.800
|
40
|
142.000
|
5.020
|
2.761.000
|
TRABZON HURMASI
|
20
|
40
|
1.950
|
68
|
102.000
|
ÜZÜM
|
8.100
|
775
|
-
|
6.105
|
9.157.500
|
BÖĞÜRTLEN
|
80
|
1.100
|
-
|
88
|
264.000
|
YER KİRAZI
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
KİVİ
|
89
|
1.560
|
5.340
|
120
|
300.000
|
MUZ(Örtü altı)
|
1.050
|
9.000
|
-
|
9.450
|
16.537.500
|
TOPLAM
|
104.066
|
|
2.493.494
|
211.637,2
|
461.238.955
|
*Meyve vermeyen ağaçlar toplam ağaç sayısı
içerisinde gösterilmiştir.
2.8. 2015 Yılında Sebze Bahçelerinin Ekim-Dikim
Bazında Dağılımı
ÜRÜNLER
|
EKİLİŞ ALANI
(da)
|
VERİM (kg/da)
|
ÜRETİM (Ton)
|
ÜRETİM DEĞERİ (TL)
|
LAHANA
|
100
|
2.500
|
250
|
200.000
|
MARUL
|
400
|
1.700
|
680
|
612.000
|
ISPANAK
|
20
|
600
|
12
|
30.000
|
MAYDANOZ
|
160
|
800
|
128
|
294.400
|
ROKA
|
-
|
-
|
-
|
-
|
TERE
|
-
|
-
|
-
|
-
|
NANE
|
-
|
-
|
-
|
-
|
KABAK
|
230
|
2000
|
460
|
345.000
|
KABAK(ÖRTÜALTI)
|
170
|
2.000
|
340
|
425.000
|
HIYAR
HIYAR(ÖRTÜ ALTI)
|
-
250
|
-
13.000
|
-
3.340
|
-
4.175.000
|
ACUR
|
-
|
-
|
-
|
-
|
PATLICAN
|
304
|
2.000
|
608
|
456.000
|
PATLICAN(ÖRTÜALTI)
|
6
|
6.000
|
36
|
90.000
|
BAMYA(TAZE)
|
30
|
250
|
7,5
|
45.000
|
DOMATES
|
18.535
|
11.200
|
207.592
|
228.351.200
|
DOMATES(ÖRTÜALTI)
|
3.165
|
10.000
|
31.650
|
23.737.500
|
BİBER(KAPYA)
|
80
|
800
|
64
|
64.000
|
BİBER(DOLMALIK)
|
35
|
500
|
17.500
|
21.875
|
BİBER(ÖRTÜALTI)
|
19
|
2.700
|
51.3
|
128.250
|
KAVUN
|
65
|
2.000
|
130
|
130.000
|
KARPUZ
|
500
|
3.000
|
1.500
|
1.050.000
|
FASULYE
|
3.100
|
700
|
2.170
|
4.340.000
|
FASULYE(ÖRTÜALTI)
|
43
|
900
|
38,7
|
113.400
|
BAKLA
|
2.890
|
600
|
1.734
|
3.988.200
|
BEZELYE
|
20
|
500
|
10
|
20.000
|
BARBUNYA FASULYE
|
60
|
500
|
30
|
75.000
|
SARIMSAK
|
30
|
450
|
13.5
|
54.000
|
SOĞAN
|
20
|
750
|
15
|
37.500
|
HAVUÇ
|
-
|
-
|
-
|
-
|
TURP
|
-
|
-
|
-
|
-
|
KARNABAHAR
|
400
|
1.200
|
480
|
600.000
|
BROKKOLİ
|
200
|
1.000
|
200
|
400.000
|
TOPLAM
|
30.832
|
|
251.557.5
|
269.783.325
|
3.HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ ve SU
ÜRÜNLERİ BİRİMİ
3.1. Hayvan Sağlığı
3.1.1. İlçemiz Hayvan Varlığı
Gelişen ve değişen dünyada insanoğlunun
önemli ve değişmez sorunlarının başında yetersiz ve dengesiz beslenme
gelmektedir. Bu olgu söz konusu olduğunda, hayvansal ürünler taşıdıkları biyolojik
özellikleri nedeniyle vazgeçilmez ve diğer besin maddeleri ile ikame edilemez
bir konumdadır.
İnsanın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı kalabilmesinin yanı sıra, beyin
gelişimi bakımından da önemli olan sekiz adet aminoasit, sadece hayvansal
kökenli proteinlerde yeterli miktarda bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
verilerine göre sağlıklı bir insanın vücut ağırlığının her kilogramı için günde
1 gr protein tüketmesi ve bunun da % 42’ sinin hayvansal kökenli olması
gerekmektedir.
İnsanların yeterli ve dengeli beslenmesinde
önemli rolü bulunan hayvancılık sektörü; ulusal geliri ve istihdamı artırmak,
et, süt, tekstil, deri, kozmetik ve ilaç sanayi dallarına hammadde sağlamak,
kalkınmaya katkıda bulunmak ve ihracat yoluyla döviz gelirlerini artırmak gibi
önemli ekonomik ve sosyal fonksiyonlara sahiptir.
İlçemizde de hayvancılık her geçen
gün gelişmekte, tüm dünyada kabul gören teknikler uygulanmakta, üreticilerimiz
gelişen bu teknik oluşumlara kayıtsız kalmamaktadır.
Silifke’nin gerek ova gerekse dağlık
bölgelerinde hayvancılık yapılmakta, yetiştirilen hayvanlar ile elde edilen
hayvansal ürünler pazarlanabilmektedir. Bu da İlçenin sosyo-ekonomik yapısına
önemli katkılar sağlamaktadır.
İlçemizde büyükbaş hayvan
yetiştiriciliğinin büyük bir kısmı ova mahallelerinde yapılmakta olup süt
verimi yüksek olan Holshtein ırkı ve bu ırkın melezleri çoğunlukla tercih
edilmektedir. Dağlık kesimlerde ise coğrafi sebepler (otlak ve mera
yetersizliği, ormanlık alanlar vb.) ve kültürel sebeplerden dolayı çoğunlukla
küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan
yetiştiriciliğinin büyük bir kısmını çevresel şartlara dayanıklı ve adaptasyonu
yüksek olan kıl keçileri oluşturmaktadır.
3.1.1.1. Hayvan
Sayısının Hayvan Gruplarına Göre Dağılımı
Hayvan cinsi
|
Hayvan sayısı
|
Büyükbaş
|
11.225
|
Küçükbaş
|
195.054
|
Kedi-köpek
|
2.307
|
Tek
tırnaklı
|
314
|
Kovan
|
25.428
|
Kanatlı
|
190.538
|
TOPLAM
|
425
|
3.1.1.2. Yıllar İtibariyle Kayıtlı
Hayvancılık İşletme Sayıları
YILLAR
|
BÜYÜKBAŞ
|
KÜÇÜKBAŞ
|
2009
|
794
|
767
|
2010
|
863
|
804
|
2011
|
986
|
903
|
2012
|
1070
|
1019
|
2013
|
1236
|
1065
|
2014
|
1276
|
1295
|
2015
|
1245
|
1282
|
3.1.1.4. Büyükbaş Hayvan Irk Dağılımı
İlçemizde
üreticilerimiz çoğunlukla süt verimi yüksek olan Holshtein ırkı hayvanlar ile
bu ırkın melezlerini tercih etmektedir.
İlçe Adı
|
Saf Kültür
|
Melez
|
Yerli
|
Toplam
|
Silifke
|
8962
|
2263
|
0
|
11.225
|
3.1.1.5. Kanatlı Hayvan Sayıları
İlçe Adı
|
Tavuk
|
Hindi
|
Ördek
|
Güvercin
|
Kaz
|
Toplam
|
Silifke
|
189.354
|
619
|
332
|
492
|
141
|
190.388
|
3.2. Su Ürünleri
İlçemizde su ürünlerinin satışının
yapıldığı perakende işyerleri ve avcılığı ile ilgili faaliyet gösteren kişiler
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği, 3/1 numaralı Ticari
Amaçlı Su Ürünlerini Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ve 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı
Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında denetlenmektedir.
Yapılan bu denetimler sırasında su ürünleri ruhsat tezkereleri, sportif
amaçla yapılan avcılık, avcılıkta patlayıcı ve zararlı maddelerin kullanılması,
su ürünleri istihsal yerlerine dökülmesi yasak olan zararlı ve kirletici
maddeleri, istihsal malzemelerinin vasıf, şartları ve bunların kullanılması,
trol avcılığı, arızi olarak istihsal edilen su ürünleri, su ürünleri sağlığı ve
avcılığı yapılan su ürünlerinin pazarlanması ile ilgili usul, esas, yasak,
sınırlama, yükümlülük, tedbir gibi hususlara dikkat edilmektedir. Belirtilen bu
hususlara dikkat etmeyen işyerleri veya kişiler hakkında yine 1380 sayılı Su
Ürünleri Kanununa göre yasal işlem uygulanmaktadır.
İlçemizde ayrıca su ürünleri
yetiştiriciliği ile ilgili faaliyet gösteren yetiştiricilik tesislerinin, Su
Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartı ile 24 Mayıs 2015 tarih ve 29365
sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekleme
Tebliği(2015/20) ne göre destekleme işlemleri yapılmaktadır.
İlçemizde kurulu bulunan su ürünleri
kooperatifleri ile gerek mevzuat değişikleri hakkında gerekse bilgilendirme
amaçlı olarak toplantılar yapılmaktadır.
İlçemiz, yaklaşık 105 km sahil şeridine
sahip olmakla birlikte Göksu Deltasından geçen Göksu Irmağı ile ayrıca bu
ırmağın batısında yer alan Akgöl ve Paradeniz adlı lagünlere de sahiptir.
Denizlerimizde deniz levreği, çipura, sinagrit, sivriburun, mercan, barbunya,
orfoz ve lagos başlıca avcılığı yapılan türlerdir. Akgölde dört tür balık
avlanmaktadır. Bunlardan ikisi tuzluluğa toleraslı göçücü balık türleri;
Yılanbalığı ve haskefaldir. Ayrıca iki tatlı su balığı sazan ve karabalık bu
göle yumurta bırakmaktadır. Paradenizde geleneksel yöntemlerle avcılık
yapılmakta olup başlıca avlanan türler, levrek, çipura, sinagrit, mercan,
çizgili mercandır. Ayrıca Göksu Deltasında bir başka su ürünü olan mavi
yengeçlerin avlanması suyun sıcak olduğu dönemlerde Akgöl ve Paradeniz’ de
sürdürülmektedir.
İlçemiz nesli tehlike altında olan
denizde yaşayıp karada üreyen deniz kablumbağası Caretta Caretta ve Chelonia
mydas’ın (yeşil kablumbağa) en önemli
üreme alanlarından biridir. Yine nesli tehlike altındaki Akdeniz keşiş foku
(Monachus monachus) da ilçemizde yaşayan koruma altındaki türlerdendir.
3.3. Arıcılık
Silifke ilçemizde arıcılarımızın büyük
çoğunluğu gezginci olmadığından arıcılarımız kışın Silifke İlçe merkeze yakın,
yazın ise ilçe sınırları içerisinde kalan yayla kısımlarında
konaklamaktadırlar. Bal üretimimizde genelde bu bölgelerden elde edilen kır
(çiçek) balıdır. İlçemizde özellikle turfanda meyvecilik yapılan yerlerde
polinasyon (tozlaşma) arılar tarafından yapıldığından verimde önemli bir artış
sağlanmaktadır. Erik, kayısı ve kiraz arılar tarafından polinasyonu sağlanan
ilk turfanda meyvelerdendir. Bu çiftçilerimizden bazıları sadece bahçe
polinasyonu için arı beslemektedir. Özellikle erik yetiştiricilerimiz çiçeklenme
döneminde polinasyonu sağlamak için arı kiralamaktadır.
İlçemizde arıcıların arılarını
konaklatmalarında karşılaşmış oldukları en büyük sorunlarının başında arı
konaklatacakları yer bulamama konusu gelmektedir. Silifke ovası arı konaklamaya
müsait olmasına rağmen çiftçilerimizin yoğun zirai ilaç kullanması nedeni ile
bu bölgelere arı kovanı konmamakta bu yüzden de arılardan yeteri kadar
yararlanılamamaktadır. İlçe Müdürlüğümüzce bu sorunların çözülmesi için 2015
yılında Arı Kışlatma Kapasitesi ve Kışlatma Alanları tespit edilmiştir.
Bölgemizin arı kışlatma bölgesi olması nedeni ile Ekim ayı ile Mayıs ayı
arasında diğer bölgelerden üreticiler arılarını kışlatmak için
getirmektedirler. Bu gelen arıcılar gezginci olduklarından koloni sayıları da
fazla olmaktadır. Kışlatma döneminde ilçemizdeki kovan sayımız 35.000–45.000
kovana kadar ulaşmaktadır. İlçemiz dışından gelen arıcıların sağlık raporları
ve plakaları kontrol edilmekte ve plakalı ve sağlıklı olan arıların
konaklanmasına Arıcılık yönetmeliğine göre izin verilmektedir.
İlçemizde Mersin Arıcılar Birliğine
kayıtlı 336 adet, Silifke Arı Yetiştiricileri Derneğine kayıtlı 150 arıcımız
mevcuttur. İlçemizde kayıtlı arıcılarımıza ait 20.480 adet kovan bulunmaktadır.
Bunların dışında kayıtlı olmayan ve amatör yada hobi amaçlı arıcılık yapan 188
üreticinin yaklaşık 5000 adet kovanı bulunmaktadır.
3.3.1. Silifke İlçesi 2009–2016 Yılları Arası Kovan Varlığı
Yıllar
|
Kişi sayısı
|
Kovan sayısı
|
2009
|
369
|
18.023
|
2010
|
398
|
18.958
|
2011
|
431
|
21.368
|
2012
|
472
|
22.917
|
2013
|
505
|
25.328
|
2014
|
520
|
26.113
|
2015
|
524
|
25.488
|
2016
|
525
|
25.231
|
Arıcılığın gelişmesi amacıyla
HEM (Halk Eğitim Merkezi) tarafından yeterli müracaat oluşması halinde
arı yetiştiriciliği kursları açılmaktadır. 2016 yılı içerisinde 80’er saatlik 2
adet Arı yetiştiriciliği kursu açılmış olup toplam 60 kişi kursu başarı ile
bitirmiş ve Arı yetiştiriciliği belgesi almaya hak kazanmıştır. Silifke Orman
İşletme Müdürlüğü, Mersin Arıcılar Birliği, Silifke Arı Yetiştiricileri Derneği
ile yapılan ortak çalışma ile biberiye, akasya, keçiboynuzu, alıç vb. ballı
bitkilerden teşekkül eden, 4 tane bal ormanı tesis edilmiştir.
Silifke ilçemizde doğrudan arıcılık ve arı ürünleri ile geçimini
sağlayan yaklaşık 524 aile bulunmaktadır.